Waarom Communicatie zó Belangrijk is


*foto: Pinterest*


Onze generatie is er een met veel mankementen, heel veel. Maar de manier waarop we met elkaar en onszelf omgaan, is misschien nog wel het ergste obstakel. Communicatie is een grote factor, die alles kan doen omslaan. Hoe we met anderen communiceren en hoe we staan tegenover onszelf, is dus een belangrijk element.

Wie heeft voor deze competitiviteit gezorgd? Wie heeft voor deze onverdraagzaamheid gezorgd? Wie heeft er ooit gezorgd voor het feit dat we zo moeilijk kunnen accepteren wie we zijn en wie anderen zijn? Wie heeft bepaald dat dik niet oké is en dat mager niet oké is? Dat je er alleen acceptabel uitziet als je die bepaalde maten hebt en er zus of zo uitziet? Waarom zijn die labels daar zelfs opgeplakt? Wie heeft die zogezegde richtlijnen vastgelegd en waarom lijkt iedereen ze te volgen? Waarom is er een norm waaraan we moeten voldoen om niet benadeeld te worden? Waarom kleding dragen van dát bepaalde merk? Wanneer iemand voor de zoveelste keer “Hebt ge gezien hoe die er weer uit ziet vandaag?” of “Amai das toch echt een trut!” fluistert, zegt of roept en we het ons gewoon laten passeren, merk je zeker dat dit niet is hoe het zou moeten zijn. Waarom anderen hun mening zó laten gelden in je eigen leven dat je leeft om in de pas te lopen en in de pas loopt om te leven?

Als we nu eens gewoon zouden kunnen functioneren als volwassen mensen die vrij denken en hun eigen mening uiten, zonder daarbij anderen moedwillig neer te halen. Stel je eens voor hoe vrij je je zou voelen als je eender welke foto op Instagram of tweet op Twitter kon zetten zonder daarover beoordeeld te worden. Dat je je eens even geen zorgen hoeft te maken over hoe je zou kunnen overkomen bij mensen. We leven tenslotte niet om een ander te plezieren maar om te doen wat best is voor onszelf en wat ons oprecht gelukkig maakt. Ook vind ik dat we veel sneller de confrontatie (lees: conversatie) zouden moeten durven aangaan met anderen. In plaats van ontevredenheid te laten sudderen in je hoofd tot die opkookt tot woede en haat, gewoon een gesprek starten en praten over wat je voelt. Je zal je op korte én lange termijn veel beter voelen hierdoor, en vooral ook opgelucht.

So what als iemand een andere mening heeft, iedereen heeft een eigen mening. We moeten gewoon een manier vinden om deze niet af te breken bij elkaar. Als iedereen over alles hetzelfde zou denken, zouden we geen stap verder staan. Iedereen is anders, en in mijn ogen is dat juist positief. Maar als we moeten geloven wat de maatschappij zegt, dan zou het dus onacceptabel zijn om je mening te delen. Heeft wat iemand aanheeft zoveel effect op jouw leven? Heeft het feit dat iemand zijn of haar haar kleurt effect op jouw leven? Hebben de keuzes die iemand maakt voor zichzelf, voor zijn of haar eigen goed, effect op jouw leven? Neen, en omgekeerd ook zeker niet. Sta even stil bij wat jij wil, wat jij nodig hebt. Want ik kan het je garanderen, daar word je veel gelukkiger van.

Minder snel een (voor)oordeel klaar hebben zou hierbij kunnen helpen. Als we leren om onszelf en onze eigen imperfecties te accepteren, staan we al een stap dichterbij het accepteren van een ander. Je kan je eigen leven zo interessant maken als je wil, maar daar moet je zelf voor zorgen. Dat kan niemand in jouw plaats doen. Maar als je voldoening vindt in je eigen leven is de nood er misschien niet meer om jaloers te zijn of over een ander te praten uit verveling.

Als we er allemaal zo ongelukkig van worden, waarom stoppen we er dan niet gewoon mee?

4 Comments

 • Reply
  Joanne
  08/03/2017 at 11:50 am

  Goed artikel! Het zou inderdaad makkelijker zijn als we er gewoon mee stoppen. Jammer genoeg zit de maatschappij zo niet meer in elkaar… Mensen maken het elkaar zo moeilijk!

  • Reply
   Nathalie
   09/03/2017 at 10:34 pm

   Bedankt! En ja inderdaad, heel jammerlijke zaak.

 • Reply
  Florentine
  10/03/2017 at 2:42 am

  Helemaal gelijk in! Wat een goed artikel :-)

  • Reply
   Nathalie
   10/03/2017 at 7:42 pm

   Dankjewel, Florentine!

  Leave a Reply